Kafijas diena "Pils tornī"
29. oktobrī Starptautiskajā kafijas dienā iepazīsti un nogaršo Tukuma kafiju.
Pirms vairāk nekā 100 gadiem miežu kafiju ražoja Andreja Zēberga (1855–1932) iesala fabrikā. 20. gadsimta 30. gados Tukumā plaši audzēja cigoriņus, tos kaltēja Bera Krāmera iesala fabrikā Pils ielā 1.
Savukārt Tukuma dzirnavas cigoriņu kafiju ražoja arī Otrā pasaules kara laikā – par 1 tonnu kaltētu cigoriņu saknēm izsniedza prēmiju zīmi 7 kg cukura saņemšanai. Tomēr vislielākos apgriezienus kafijas dzērienu ražošana uzņēma, sākot no 20. gadsimta 60. gadiem, kad to savā ziņā pārņēma Tukuma Fermentu rūpnīca. Ņemot vērā, ka padomju laikā pupiņu kafija veikalos nebija nopērkama, tika izstrādātas jaunas kafijas dzērienu receptes un līdz pat 90. gadu beigām ražoti 10 dažādi kafijas dzērienu veidi, kurus pārdeva ne tikai Latvijā, bet visā Padomju Savienībā. Populārākie bija “Tukums”, “Miežu”, “Kubaņas”, ”Tautiskā”, “Kurzeme” , “Cigoriņu” u.c.
Kafijas dzērienu ražošanu šobrīd turpina SIA “Tukuma Kafija”.
29. oktobrī no pl. 12.00 līdz 17.00 Tukuma pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis” būs iespēja nogaršot Tukuma kafiju, uzzināt vairāk par vietējās kafijas ražošanu un virtuāli apskatīties senlaicīgo kafijas grauzdēšanas iekārtu. Protams, arī iepazīties Tukuma Fermentu rūpnīcas vēsturi un projektu “Tukku Magi”.